Clubavond 28 februari 2022: Jeroen Toirkens

door Petra O
282 Lezers

Documentaire Fotograaf Jeroen Toirkens komt vertellen over zijn projecten in het Noorden. 

Voor het project Borealis ging hij samen met journalist Jelle Brandt Corstius op zoek naar de verhalen van de Noordelijkste bossen op aarde, de bossen van Noord-Noorwegen, Rusland, Alaska, Canada, Japan en Schotland. Zo gaan ze mee op jacht met de inheemse Cree in Canada, bij -45 graden. Leren ze van houthakkers in Rusland en Noorwegen op welke kleine details ze moeten letten in het bos en bezoeken ze een Japanse onderzoeker, die in het bos een opgewarmde aarde probeert na te bootsen. In deze tijden waarin de klimaatverandering duidelijk zicht- en voelbaar is, is het belangrijk om de verhalen van deze mensen te delen.

Jelle Brandt Corstius en Jeroen Toirkens werkten al eerder samen aan het project NomadsLife waarin zij op zoek gingen naar de laatst levende nomaden op het noordelijk halfrond. Uit deze samenwerking verscheen het prijswinnende boek Nomad en diverse gezamenlijke reportages voor dagblad Trouw en Amnesty International. De samenwerking van Toirkens en Brandt Corstius kenmerkt zich door een zoektocht naar verdieping binnen de gekozen onderwerpen. Intensieve langdurige projecten waarin het onderwerp vanuit zoveel mogelijk kanten belicht wordt. Met een open blik zoeken zij de menselijke kant achter de verhalen die ze maken.

Fotograaf Jeroen Toirkens
BOREALIS Canada, Broadback Valley – January 2018 — Canadese houtkapbedrijven kochten zo’n vijfentwintig jaar geleden de rechten om hout te winnen in de traditionele jachtgebieden, van de inheemse Cree. Dat gebeurde meestal met kaalkap: het uniform kappen van alle bomen in een bos. Uiteindelijk is 90 procent van het bos op deze manier verdwenen. Wat overbleef was een kaalgeslagen gebied, omringd door een fijnmazig wegennetwerk om al die bomen te transporteren. Samen met Greenpeace proberen de Cree van de Broadback Vallei een natuurgebied te maken, zodat er nooit gekapt zal kunnen worden. — Het belang van de bossen op onze planeet was nooit duidelijker dan nu. Het zijn de bomen die de enorme uitstoot van CO2 uit onze atmosfeer filteren. Fotograaf Jeroen Toirkens (1971) en journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius (1978) hebben voor hun project Borealis de afgelopen vier jaar de bossen van de zogenaamde boreale zone bezocht. Deze boreale zone is een cirkel van voornamelijk naaldbossen, die zich uitstrekt over de noordelijke delen van Europa, Azië en Amerika. Dertig procent van alle bomen staat in de zone en zijn essentieel voor het behoud van de ecologische balans op aarde. Ze zetten op grote schaal CO2 om in zuurstof. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied en worden ze bedreigd van allerlei kanten: commerciële houtkap, kwetsbaarheid van nieuwe aanplant en woekerende bosbranden. © Jeroen Toirkens – Courtesy Kahmann Gallery PERSBEELD bij Expositie fotomuseum Den Haag: BOREALIS life in the woods Boek: BOREALIS trees and people of the northern forest (LANNOO, 2020)
BOREALIS Canada, Broadback Valley – January 2018 — Donovan Blacksmith — Canadese houtkapbedrijven kochten zo’n vijfentwintig jaar geleden de rechten om hout te winnen in de traditionele jachtgebieden, van de inheemse Cree. Dat gebeurde meestal met kaalkap: het uniform kappen van alle bomen in een bos. Uiteindelijk is 90 procent van het bos op deze manier verdwenen. Wat overbleef was een kaalgeslagen gebied, omringd door een fijnmazig wegennetwerk om al die bomen te transporteren. Samen met Greenpeace proberen de Cree van de Broadback Vallei een natuurgebied te maken, zodat er nooit gekapt zal kunnen worden. — Het belang van de bossen op onze planeet was nooit duidelijker dan nu. Het zijn de bomen die de enorme uitstoot van CO2 uit onze atmosfeer filteren. Fotograaf Jeroen Toirkens (1971) en journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius (1978) hebben voor hun project Borealis de afgelopen vier jaar de bossen van de zogenaamde boreale zone bezocht. Deze boreale zone is een cirkel van voornamelijk naaldbossen, die zich uitstrekt over de noordelijke delen van Europa, Azië en Amerika. Dertig procent van alle bomen staat in de zone en zijn essentieel voor het behoud van de ecologische balans op aarde. Ze zetten op grote schaal CO2 om in zuurstof. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied en worden ze bedreigd van allerlei kanten: commerciële houtkap, kwetsbaarheid van nieuwe aanplant en woekerende bosbranden. © Jeroen Toirkens – Courtesy Kahmann Gallery PERSBEELD bij Expositie fotomuseum Den Haag: BOREALIS life in the woods Boek: BOREALIS trees and people of the northern forest (LANNOO, 2020) -ENKEL TE GEBRUIKEN IN RELATIE TOT BOEK EN/OF TENTOONSTELLING-

Copyright
De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers.
Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden.
Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website
dan dient u hierover met de maker te bemiddelen.
U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Prima!

Copyright De foto’s op deze website zijn het eigendom van de makers. Het auteursrecht is uitdrukkelijk aan hen voorbehouden. Wilt u gebruik maken van een van de foto’s op deze website dan dient u hierover met de maker te bemiddelen. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuur van de fotoclub FODO.
Ik heb het begrepen